Paarden

Wat is ervaringsgericht leren met paarden?

Het is door zelf te bewegen, te ervaren en te be-leven dat we onszelf en de wereld waarin we leven, leren kennen. Op dezelfde manier leren we ideeën onderzoeken en integreren.

Bij een paard ben je niets met enkel uiterlijk vertoon, maskers of ‘doen alsof’.  Ze reageren op jou als geheel, niet enkel op dat deeltje dat je wil laten zien.  Zo krijgen we ook de kans om onze eigen blinde vlekken te ontdekken… waar maken we onszelf iets wijs?  Is er een conflict tussen wie we denken te zijn en wie we werkelijk zijn?

Daarbij komt dat paarden elk moment opnieuw een spontane en eerlijke reactie geven.  Ze houden niet vast aan wie je twee minuten daarvoor was.  Het is deze natuurlijke aard van het paard, het ontspannen aanwezig zijn in het nu, dat ons de kans geeft om te experimenteren.  Op de wei tussen de paarden worden we niet afgerekend op ons verleden, ook niet op dat van enkele ogenblikken ervoor.  Het contact met de paarden is altijd fris en nieuw.

We ontdekken de wisselwerking tussen binnenwereld en buitenwereld.
Hoe reageer ik (denken-voelen-doen) op situaties in de buitenwereld en wat is mijn invloed op die buitenwereld.

We doen dit via simpele oefeningen uit het grondwerk (met halster en touw) of loswerk (zonder halster en touw) vrij in de wei of
in de roundpen, een omheinde cirkel van 15m doorsnede.
Iedereen blijft met de voeten op de grond!
Het heeft echt niets met paardrijden te maken en er is zelfs geen ervaring met paarden voor nodig.
Enkel een open en nieuwsgierige geest!

 

  1. Citaat uit: ‘Boodschap van paarden’ van  KLAUS FERDINAND HEMPFLING:
    “Want het paard zal jou -net zoals het bestaan- nooit alleen maar als een uiterlijke verschijning beschouwen, maar altijd als datgene wat je ermee uitdrukt.”
    .